Πέτρος Καρσιώτης

Στο φόντο των δραμάτων, που βιώνουν τρεις νέοι άνθρωποι, που τραυματίστηκαν σοβαρά τις ημέρες του Πάσχα από εκρήξεις βεγγαλικών και κροτίδων στα χέρια τους, η Αστυνομία συνεχίζει τις κατασχέσεις χιλιάδων πυροτεχνημάτων και αυτοσχέδιων εκρηκτικών κατασκευών. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων, προχωρούσαν σε τρεις συλλήψεις ατόμων στην Κάλυμνο, την Πάρο και τη Νάξο, οι οποίοι οδηγούνται στους εισαγγελείς, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για παράνομη κατοχή – διάθεση ειδών πυροτεχνίας και εκκρηκτικών κατασκευών.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Ειδικότερα:

 • Στην Κάλυμνο, εντοπίστηκε ανήλικος στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 7 τυποποιημένες κροτίδες.
 • Στην Πάρο, έπειτα από έρευνα που έγινε σε κατάστημα και κατοικία ημεδαπού, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν 3.432 πυροτεχνήματα-βεγγαλικά διαφόρων τύπων τις οποίες κατείχε με σκοπό τη διάθεση-πώληση.
 • Στη Νάξο, εντοπίστηκε νεαρός στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 5 αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές, αποτελούμενες από πλαστικό μπουκάλι που περιείχε βενζίνη.
 • Επίσης σε υπαίθριο χώρο πάρκου βρέθηκε σακίδιο πλάτης μέσα στο οποίο περιέχονταν -156 τυποποιημένες κροτίδες. Όλα τα είδη πυροτεχνίας και οι εκρηκτικές κατασκευές κατασχέθηκαν.

Κροτίδες

Ακρωτηριασμοί, τύφλωση, κώφση

Υπενθυμίζεται, συνεχίζει η Αστυνομία, ότι, κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα στη χώρα μας, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα με ανήλικους, συνάνθρωποι μας χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται, κάποιοι μάλιστα σοβαρά σε σημείο ακρωτηριασμού, τύφλωσης ή και κώφωσης εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον νόμο.

Οι συμβουλές της Αστυνομίας

Η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων συμβουλεύει – συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής:

 • Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
 • Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
 • Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
 • Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου.
 • Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
 • Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
 • Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.

Δράμα στη Ζάκυνθο με 30χρονο

Υπενθυμίζεται ότι άσχημη κατάληξη είχε το παιγνίδι με τις κροτίδες για έναν 30χρονο στη Ζάκυνθο, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο αριστερό του χέρι το Μ. Σάββατο. Ο 30χρονος, μετά την Ανάσταση, επιχείρησε να ανάψει μία κροτίδα- «γουρούνα», με αποτέλεσμα να εκραγεί στο χέρι του. Από την κροτίδα το χέρι του υπέστη ολικό ακρωτηριασμό από τον καρπό και κάτω, ενώ φέρει και εγκαύματα στο πρόσωπο και στον θώρακα. Επίσης, στο νοσοκομείο ΚΑΤ νοσηλεύεται ένας 17χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, έπειτα από έκρηξη αυτοσχέδιας κροτίδας, στην κοινότητα Βουπράσιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ανήλικος, ο οποίος βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, επιχείρησε να ενεργοποιήσει αυτοσχέδια κροτίδα, αποτελούμενη από λάστιχο που είχε γεμίσει με μπαρούτι. Όμως, για άγνωστο λόγο, η αυτοσχέδια κροτίδα εξερράγη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο δεξί χέρι και στο πρόσωπο.

Ακόμη, στο Κουτσοπόδι Αργολίδας, ένας 19χρονος υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο και στο θώρακα μετά από ανάφλεξη βεγγαλικού έξω από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, ενώ στη συνέχεια κρίθηκε ότι έπρεπε να διακομισθεί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου και νοσηλεύεται.

Κροτίδες

Πηγή: alphafreepress.gr