Απο τη Γαλάτεια Παμπορίδη

Συστατικά
#Για τη ζύμη#
1/3 φλ. χλιαρό γάλα
2 κουταλάκια ξηρή μαγιά
½ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
3 μπαλίτσες μαστίχα
½ κουταλάκι μαχλέπι
2 ½ (420 γρ) φλ. αλεύρι Χωριάτικο
½ κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
125γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
#Για τη γέμιση#
¼ φλ. αμύγδαλα ωμά
60γρ. (4 κουταλιές) βούτυρο ανάλατο
140γρ. μαύρη σοκολάτα (μην χρησιμοποιήσετε με 70 % κακάο γιατί η γέμιση θα είναι πικρή. Χρησιμοποιήστε μια με 40-50%)
3 κουταλιές κακάο
2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική
Βήματα

Ετοιμάζετε το ζυμάρι: Σε ένα μέτριο μπολ, βάζετε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 1 κουταλάκι από τη ζάχαρη. Ανακατεύετε και σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Αφήνετε το μείγμα να σταθεί για 10-15 λεπτά. Σ’ αυτό το διάστημα θα αρχίσει να φουσκώνει που σημαίνει ότι η μαγιά κάνει τη δουλειά της. Αν δεν φουσκώσει τότε η μαγιά δεν είναι καλή και πρέπει να ξανακάνετε τη διαδικασία με άλλο σακουλάκι. Όταν φουσκώσει το γάλα προσθέτετε στο ίδιο μπολ τα αυγά ελαφρά κτυπημένα, και το ξύσμα από πορτοκάλι. Το μείγμα θα ξεφουσκώσει και αυτό είναι εντάξει.

Κοπανάτε τη μαστίχα σε ένα γουδί μαζί  με ένα κουταλάκι από τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη. Βάζετε το αλεύρι, τη μαστίχα, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ. Ανακατεύετε να αναμειχθούν. Κάνετε ένα βαθούλωμα στο κέντρο και περιχύνετε το μείγμα με τα αυγά και το γάλα. Προσθέτετε το βούτυρο (πρέπει να είναι μαλακό) και ανακατεύετε αρχικά με ένα κουτάλι, μετά με τα χέρια μέχρι να έχετε μια μαλακή και λίγο βρεγμένη ζύμη. Μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε την όλη διαδικασία σε ένα μίξερ εξοπλισμένο με γάντζο για ζύμες.

Βάζετε το ζυμάρι σε ένα μπολ και σκεπάστε το μπολ με πλαστική μεμβράνη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 3 ώρες. Σε αυτό το διάστημα θα διπλασιαστεί σε όγκο. #Φτιάχνετε τη γέμιση# Καβουρδίζετε τα αμύγδαλα στο φούρνο στους 175°C για 6-7 λεπτά μέχρι να μυρίσουν. Τα χοντροαλέθετε σ ένα μπλεντεράκι ή τα κόβετε με ένα μαχαίρι.

Μην τα κάνετε σκόνη. Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τη σοκολάτα και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να λιώσει. Προσθέτετε το κακάο και τη ζάχαρη.

Aνακατεύετε και πάλι. Το μείγμα θα είναι παχύρευστο. #Συναρμολογείτε το τσουρέκι#Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνετε ένα ορθογώνιο ταψί 13X23 εκ. και καλύπτετε τη βάση και τα τοιχώματα του με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνετε λίγο χαρτί να εξέχει. Αυτό θα σας χρησιμεύσει όταν θα βγάλετε το τσουρέκι από το ταψί. Βάζετε τη ζύμη σε μια πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνια. Αλευρώνετε την επιφάνεια της ζύμης και ανοίγετε με τον πλάστη ένα λεπτό ορθογώνιο διαστάσεων περίπου 40Χ50 εκ. Με μια μικρή σπάτουλα απλώνετε πάνω σε όλη την επιφάνεια της ζύμης τη σοκολάτα . Πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα.

Τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό αρχίζοντας από τη μεγαλύτερη πλευρά. Θα έχετε ένα ρολό 50 εκ. περίπου. Μοιράζετε στη μέση το ρολό κατά μήκος. Παίρνετε τα 2 ρολά που σχηματίσατε και τα στρίβετε  τα μεταξύ τους σαν μπλεξούδα. Διπλώνετε τη μπλεξούδα στη μέση και τη βάζετε στο ορθογώνιο ταψί. Σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το τσουρέκι να φουσκώσει για 45 λεπτά. Αυτό το διάστημα δεν θα διπλασιαστεί σε μέγεθος αλλά θα φουσκώσει.

Ψήνετε το τσουρέκι στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει στο ταψί του για 30 λεπτά. Μετά το βγάζετε με τη βοήθεια του λαδόχαρτου που εξέχει. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν να το κόψετε και να το σερβίρετε. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματιου, τυλιγμένο με μεμβράνη, για 4 μέρες.

 

 

 

 

Πηγή: xrysessyntages.com