Τραμπ – Γροιλανδία: Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση και η ιδέα να πωληθεί στις ΗΠΑ είναι παράλογη, δήλωσε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, έπειτα και από την επιβεβαίωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος από τον κύριο οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να αγορασθεί η μεγαλύτερη νήσος του κόσμου. “Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν ανήκει στη Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς. Πιστεύω ολόψυχα πως δεν το εννοεί σοβαρά», δήλωσε η Φρέντρικσεν στην εφημερίδα Sermitsiaq κατά την επίσκεψή της στη Γροιλανδία.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα του Τύπου πως ο Τραμπ έχει συζητήσει με τους συμβούλους του την προοπτική να αγορασθεί η Γροιλανδία. “Δεν θέλω να προβλέψω το αποτέλεσμα, απλώς λέω πως ο πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζει κανά δυο πράγματα από κτηματομεσιτικά, θέλει να κοιτάξουμε την αγορά της Γροιλανδίας», τόνισε ο Κούντλοου, μιλώντας στο δίκτυο Fox News.

Επίσκεψη Τραμπ στην Κοπεγχάγη

Ο ίδιος, αφού υπενθύμισε πως και ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν θέλησε να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία, τόνισε πως η κατάσταση “είναι σε εξέλιξη». “Η Γροιλανδία ανήκει στη Δανία, η Δανία είναι σύμμαχος, η Γροιλανδία είναι ένα στρατηγικό σημείο εκεί. Και έχει και πολλά πολύτιμα μέταλλα», πρόσθεσε ο Κούντλοου .Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί την Κοπεγχάγη στις αρχές του επόμενου μήνα και το θέμα της Αρκτικής θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών με τη Φρέντρικσεν και τον πρωθυπουργό της αυτόνομης περιοχής της Γροιλανδίας Κιμ Κέλσεν.

“Είναι μία παράλογη συζήτηση και ο Κέλσεν έχει καταστήσει σαφές πως η Γροιλανδία δεν πωλείται. Εδώ τελειώνει και η συζήτηση», δήλωσε η Φρέντρικσεν στο κρατικό δίκτυο DR.

Ποια είναι η Μέτε Φρέντρικσεν

Η Δανή με το αβίαστο χαμόγελο είναι διαζευγμένη και μητέρα δύο παιδιών. Υιοθετεί αριστερή κοινωνική πολιτική αλλά δεξιά αντιμεταναστευτική ατζέντα. Ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 27 Ιουνίου 2019, διαδέχοντας τον Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, μετά την Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και η νεότερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Τον Μάιο του 2010, αποκαλύφθηκε ότι η κόρη της Φρεντέρικσεν, μαζί με παιδιά από πολλούς άλλους σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς, φοιτούσαν σε ιδιωτικό σχολείο.Μαζί με τους συναδέλφους της, ο δανικός τύπος την κατηγόρησε για υποκρισία, καθώς μια βασική πολιτική του κόμματος είναι η προώθηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Το 2005, η Φρνετέρικσεν άσκησε ανοικτή κριτική στους γονείς που έστελναν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία. Απαντώντας στις επικρίσεις, η Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι οι γνώμη της για την ιδιωτική εκπαίδευση έχει βελτιωθεί από το 2005, και ότι θα ήταν υποκριτικό να βάλει τη δική της πολιτική καριέρα μπροστά από το συμφέρον της κόρης της.

Δείτε ακόμη:

Οι Δανοί ακόμη γελάνε αλλά ο μεγιστάνας σοβαρολογεί

Πηγή: alphafreepress.gr