Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να εξακολουθεί να στοιχειώνει τον πλανήτη, αλλά οι εμβολιαστικές εκστρατείες έχουν αναπτερώσει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες για την τουριστική βιομηχανία με ολοένα και περισσότερες χώρες, όπως η Ελλάδα, να χαλαρώνουν τους περιορισμούς για τους ξένους ταξιδιώτες.

Δείτε ακόμη: Διακοπές στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα – Για ποιες χώρες και σε ποια αεροδρόμια

Πολλές εξ’ αυτών ετοιμάζονται να υποδεχθούν χωρίς πολυήμερες καραντίνες ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί, διαθέτουν προστατευτικά αντισώματα μετά την ανάρρωσή τους από την Covid-19 ή αρνητικό τεστ κορονοϊού. Να τι ισχύει για εκείνους που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ανοίξουν το φετινό καλοκαίρι τα σύνορά τους.

Κροατία

Η Κροατία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορά της σε ξένους τουρίστες από οποιαδήποτε χώρα, αλλά όσοι ταξιδιώτες καταφθάνουν, υποχρεούνται να επιδείξουν έγγραφα που πιστοποιούν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως για την Covid19, ή ένα αρνητικό PCR τεστ κορονοϊού, ένα αρνητικό τεστ αντιγόνων ή μια βεβαίωση ότι έχουν αναρρώσει από την Covid-19 το τελευταίο εξάμηνο.

Παράλληλα υποχρεούνται να δείξουν ότι έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο ή άλλου τύπου κατάλυμα και θα πρέπει να συμπληρώσουν μια διαδικτυακή φόρμα προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Κύπρος

Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία που έχουν ήδη κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για την Covid-19 θα γίνονται δεκτοί από την 1η Μάϊου στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να υποχρεούνται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ ή να μπουν σε καραντίνα.

Γαλλία

Η Γαλλία ανοίγει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από τη Βρετανία εφόσον διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ κορονοϊού, που έκαναν εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους. Ωστόσο, υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα για επτά ημέρες μετά την άφιξή τους, προτού υποβληθούν σε νέο τεστ. Μέχρι στιγμής οι γαλλικές Αρχές δεν έχουν ανακοινώσει πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια.

Γιβραλτάρ

Μέχρι στιγμής το Γιβραλτάρ δεν έχει ανοίξει τα σύνορά του σε ξένους ταξιδιώτες, παρά μόνον σε πολιτογραφημένους εκεί κατοίκους ή Ισπανούς που εργάζονται εκεί. Ωστόσο, με τους τρέχοντες κανόνες όσοι φθάνουν στο Γιβραλτάρ θα πρέπει να επιδείξουν ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού εντός 72 ορών από την άφιξή τους ή να υποβληθούν σε rapid test στο αεροδρόμιο του βρετανικού θυλάκου.

Προ ημερών, πάντως, η τοπική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σχέδια για την άρση της απαγόρευσης εισόδου σε ξένους τουρίστες μ’ ένα σύστημα σαν τα «φανάρια κυκλοφορίας», που θα ανοίγει για ταξιδιώτες από χώρες που έχουν μπει στο «πράσινο» – περιλαμβανομένης της Πορτογαλίας -, χωρίς να υποχρεώνονται κατά την άφιξή τους σε καραντίνα, ενώ οι προερχόμενοι από κράτη που θα περιλαμβάνονται στο «πορτοκαλί» ή το «κόκκινο», θα υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ και μέτρα απομόνωσης ανάλογα με την κατηγορία.

Ισλανδία

Όσοι ταξιδιώτες μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19, ή έχουν αναρρώσει από προηγούμενη μόλυνσή τους θα εξαιρούνται των κανόνων καραντίνας.

Μάλτα

Πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα γίνονται δεκτοί από την 1η Ιουνίου στη Μάλτα, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό για εισόδημα.

Το μεσογειακό νησιωτικό κράτος στοχεύει, μάλιστα, να δελεάσει τους παραθεριστές υποσχόμενη έως και 200 ​​ευρώ για τη διαμονή τους για τρεις και πάνω διανυκτερεύσεις, σε ξενοδοχεία του μεσογειακού νησιωτικού έθνους.

Μάλτα

Πορτογαλία

Η χώρα της Ιβηρικής, που αρχίζει από τη Δευτέρα την τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, ετοιμάζεται να υποδεχθεί από τις 17 Μαϊου χωρίς περιορισμούς τους Βρετανούς τουρίστες υπό τον όρο να έχουν κάνει εμβόλιο για την Covid-19, να έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορoνοϊού ή να διαθέτουν αντισώματα για τον SARS-CoV-2.

Πάντως, το νησί της Μαδέρα ήδη καλωσορίζει ταξιδιώτες με αποδεικτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό τους.

Ισπανία

Οι Αρχές της Ισπανίας έχουν πει ότι θέλουν να ανοίξουν «το συντομότερο δυνατό» τα σύνορα της χώρας στους ταξιδιώτες, αλλά δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη το πότε ή τον τρόπο που θα γίνονται δεκτοί. Η Μαδρίτη μελετά, πάντως, τη χρήση «διαβατηρίων εμβολιασμού» από τον Μάιο.

Ρουμανία

Η κυβέρνηση στο Βουκουρέστι έχει ανακοινώσει ότι δεν θα περνούν από καραντίνα όσοι ταξιδιώτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και φθάνουν στη χώρα δέκα μέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Εσθονία

Από την 1η Φεβρουαρίου έχει ήδη άρει η Εσθονία την καραντίνα και τα τεστ κορονοϊού για όσους ταξιδιώτες έχουν κάνει το εμβόλιο για την Covid-19 ή έχουν αναρρώσει το προηγούμενο εξάμηνο από τη νόσο.

Γεωργία

Ανάλογα μέτρα ισχύουν και στη Γεωργία από τον Φεβρουάριο για τους ταξιδιώτες από όλες τις χώρες, εφόσον έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Πηγή: alphafreepress.gr