Χρόνια πολλά σε όλους του συμπολίτες μας Ρομά εύχεται ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης “Η ΕΛΠΙΔΑ” με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Ρομά.

Όπως δηλώνει η Πρόεδρος του Συλλόγου, Σαμπιχά Σουλεϊμάν, “Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπορούμε να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα, ωστόσο η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου ως ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τσιγγάνων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τη διεθνή κοινότητα. Εκεί αντιπρόσωποι 14 χωρών επέλεξαν το όνομα Ρομ ως το διεθνές όνομα για τους τσιγγάνους που μέχρι τότε είχαν -και έχουν ακόμα και σήμερα – πολλά άλλα ονόματα. Επέλεξαν μια σημαία σύμβολο της φυλής: μπλε στο επάνω μέρος που συμβολίζει τον ουρανό, πράσινο στο κάτω μέρος που συμβολίζει την Γη και στην μέση μια ρόδα, αυτήν την ρόδα που αρχικά κουβάλησε την Ρομ φυλή στα πέρατα όλου του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης, οι κοινότητες τους εξακολουθούν να υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις και περιθωριοποίηση. Το γεγονός αυτό τους εμποδίζει να αποκτήσουν πρόσβαση στα
θεμελιώδη δικαιώματα της εκπαίδευσης, της εργασίας, της αξιοπρεπούς στέγασης και των βασικών υπηρεσιών υγείας.
Η ημέρα αυτή συμβολίζει τον αγώνα των Ρομά για την διεκδίκηση του αυτονόητου για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, ΤΑ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!”

The post Την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά τιμά σήμερα ο Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δροσερού appeared first on XanthiPress.

Πηγή: xanthipress.gr