Νέες μειώσεις φόρων και συγκεκριμένα μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχουν αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού, η Ελλάδα θα είναι θέμα συζήτησης στο Eurogroup του Μαρτίου και του Ιουνίου, καθώς ολοκληρώνονται η πέμπτη και η έκτη αξιολόγηση. “Η θετική αξιολόγηση θα έχει θετικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία τόσο άμεσες όσο και έμμεσες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Mag. “Μεταξύ άλλων και στα θέματα που έχουμε αναδείξει στους εταίρους, με στόχο τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου», ανέφερε.

Στα θέματα που έχουν θέσει στους θεσμούς και τους εταίρους περιλαμβάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα με απώτατο στόχο την κατάθεση του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του 2020, έτσι ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για το ’21 και το ’22.

Ακόμα δήλωσε πως μέχρι τον Ιούνιο θα υπάρχουν αποφάσεις σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων(ANFAs και SMPs), αλλά και αποφάσεις που θα αφορούν τη δυνατότητα μείωσης φόρων και φέτος και συγκεκριμένα της εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα θα υπάρχουν και συζητήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με απώτερο στόχο στην κατάθεση του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του 2020 “να έχουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για το 2021 και το 2022», ανέφερε χαρακτηριστικά..

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως δεν έχει εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2020, ωστόσο δήλωσε πως “όταν δημιουργηθεί ο χώρος με ασφάλεια μέσα στο 2020, θα είναι σε θέση να κάνουν καλή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το πόση θα είναι εξαρτάται από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται μέσα στο τρέχον έτος».

Σχετικά με την κατανομή, υποστήριξε πως “οι μειώσεις φόρων δεν πρέπει να έχουν ταξικό πρόσημο, πρέπει να αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, αλλά με ιδιαίτερη κατεύθυνση στα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

The post Σταϊκούρας: Έως τον Ιούνιο οι αποφάσεις για πρωτογενή πλεονάσματα και αξιοποίηση των ΑNFAs και SMPs appeared first on Magnesia News.

Πηγή: magnesianews.gr