Σανγκάη: Το lockdown «φέρνει» πρωτοφανή κρίση ψυχικής υγείας

Η ανεπαρκής φροντίδα για την ψυχική υγεία των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων της Σαγκάης είναι ένα από τα σημαντικότερα «κρυφά κόστη» του σχεδόν δίμηνου αποκλεισμού των κατοίκων στον παγκόσμιο οικονομικού κόμβο. Στο όνομα της μηδενικής εξάπλωσης του κορονοϊού, η κυβέρνηση επέβαλε ένα απο τα πιο αυστηρά lockdown στον κόσμο, προκαλώντας οργή, απελπισία και ασθήματα απόγνωσης στους πολίτες της κοσμοπολίτικης μητρόπολης.

Παρά το γεγονός ότι έχει περισσότερους ψυχιάτρους και ψυχολόγους από οποιαδήποτε άλλη κινεζική πόλη, οι ειδικοί του κλάδου δυσκολεύθηκαν να ανταποκριθούν σε ένα τεράστιο κύμα άγχους και κατάθλιψης που συχνά αντιμετωπίστηκε χωρίς την ενδεδειγμένη θεραπεία.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το δημοφιλές blog Data-Humanism, 2 στους 5 κατοίκους έχουν αναφέρει συμπτώματα κατάθλιψης ενώ ανεπίσημες πληροφορίες μιλούν και για αυτοκτονίες.

Από τότε που η Ουχάν της κεντρικής Κίνας επέβαλε το πρώτο lockdown παγκοσμίως στις αρχές του 2020, οι ψυχολόγοι παρακολουθούν με ανησυχία πόσο σοβαρές και μακροχρόνιες θα μπορούσαν να είναι οι επιπτώσεις των παρατεταμένων περιόδων απομόνωσης στην ψυχική υγεία.

 

Στην Κίνα, η συζήτηση σχετικά με το ψυχολογικό κόστος που ήρθε για πρώτη φορά στο φως στην Ουχάν, επανήλθε δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες στη Σανγκάη, καθώς δύο χρόνια μετά την πανδημία, εκατομμύρια άνθρωποι στην πλουσιότερη πόλη της χώρας βρέθηκαν ξαφνικά κλειδωμένοι στο σπίτι, ανίκανοι να αγοράσουν τρόφιμα, φαρμακευτική αγωγή ή να λάβουν μία ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει το lockdown.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι, με φόντο τα παράπονα για υλικοτεχνικές ελλείψεις, τα αιτήματα για σαφέστερες πληροφορίες και την πίεση από τους ανωτέρους για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, δεν είχαν χρόνο να αφιερώσουν στην ψυχική υγεία.

Ο Τζορτζ Χου, επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Ψυχικής Υγείας της Σανγκάης, δήλωσε ότι «ένα lockdown τέτοιας κλίμακας είναι ουσιαστικά πρωτοφανές στον κόσμο» και διαφέρει ακόμη και από την Ουχάν, καθώς είναι πιο δύσκολο για τον τοπικό πληθυσμό να κατανοήσει τι συμβαίνει. Το να αντιμετωπίζει ξαφνικά η κάποτε άνετη μεσαία τάξη στη Σανγκάη βασικές ανάγκες ασφαλείας και φυσιολογικές ανάγκες, όπως η πρόσβαση σε τρόφιμα, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποπροσανατολιστικό, πρόσθεσε.

Η πολιτική επιλογή της Κίνας είναι αυστηρή: Το έθνος είτε επιμένει στα «μηδενικά κρούσματα Covid-19», είτε δέχεται ένα τσουνάμι μόλυνσης και θανάτων. Καθώς η πολιτική για τη δημόσια υγεία έχει αναμειχθεί με μια πολιτική εκστρατεία των Αρχών να αποδείξουν οτι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα οτι είναι ικανό να νικήσει τον ιό, δεν υπήρχε χώρος για να υιοθετηθεί μία σταδιακή επαναλειτουργία, ενώ παράλληλα συνεχίστηκα τα τεστ, οι ιχνηλατήσεις και οι συστάσεις.

Τα ερωτήματα για τις «συμβουλές ψυχικής υγείας» στη μηχανή αναζήτησης Baidu αυξήθηκαν κατά 253% τον Απρίλιο. Οι χειριστές στην επίσημη τηλεφωνική γραμμή ψυχικής υγείας της πόλης είπαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι οι κλήσεις τριπλασιάστηκαν, με τη συντριπτική πλειοψηφία να ρωτά για προβλήματα που σχετίζονται με το lockdown.

Πηγή: pelop.gr