Δεν υπάρχει πρόθεση ούτε σχεδιασμός από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την άμεση ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών ως αντιστάθμισμα της απώλειας της παραγωγής τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τη δακοπροσβολή.

Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, σχολιάζοντας απάντηση του αρμόδιου υπουργού, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή, μαζί με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη. Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, ο υπουργός της ΝΔ αρκέστηκε να περιγράψει τις προϋποθέσεις κατάρτισης πλήρους φακέλου για καταστροφές από ακραίες καιρικές συνθήκες, με στόχο την ένταξη σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, χωρίς ωστόσο να αναφέρει αν και πότε θα οριστεί επιστημονική επιτροπή από το ΥΠΑΑΤ.

Σε ό,τι αφορά τη δακοπροσβολή, και τις ζημιές που προκάλεσαν στις καλλιέργειες, προϋπόθεση για την αποζημίωσή τους είναι να αποδειχτεί ότι δεν υπήρξαν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης της εν λόγω προσβολής.

Σε μία πολύ κακή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, κατά την οποία μειώθηκε η παραγωγή και υποβαθμίστηκε η ποιότητα του ελαιολάδου, ενός από τα σημαντικότερα προϊόντα στήριξης της τοπικής οικονομίας, το υπουργείο δείχνει να μη μπορεί να δώσει λύση σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα», καταγγέλλει ο κ. Βαρδάκης και καταλήγει:

Και ενώ η τελευταία χαλαζόπτωση και οι ακραίες καιρικές συνθήκες αποτελείωσαν τους ελαιοπαραγωγούς, κυβέρνηση και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, αδιαφορούν προκλητικά».

The post Σ. Βαρδάκης: Κανένας σχεδιασμός για ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης appeared first on iNotos.gr.

Πηγή: inotos.gr