Πόσα λεπτά σωματικής άσκησης αρκούν για να βάλουν «φρένο» στην εμφάνιση του Αλτσχάιμερ

Λιγότερο από δέκα λεπτά εντατικής προπόνησης βοηθούν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Η άσκηση μπορεί να είναι ένα υγιές ερέθισμα για τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου», αναφέρει ο μεταπτυχιακός ερευνητής στην καρδιαγγειακή φυσιολογία στο Πανεπιστήμιο του Otago στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας και επικεφαλής – συγγραφέας της μελέτης Travis Gibbons, προσθέτοντας πως «η αγγειακή άνοια είναι μια κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια και οι βελτιώσεις στην αγγειακή υγεία πιθανότατα προστατεύουν από αυτή τη μορφή άνοιας»

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ερευνητή και τους επιστήμονες της Νέας Ζηλανδίας, η έντονη άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου καθώς μέσω αυτής αυξήθηκε η παραγωγή μιας εξειδικευμένης πρωτεΐνης (BDNF) που είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του εγκεφάλου, τη μάθηση και τη μνήμη και θα μπορούσε να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη γνωστική εξασθένιση που σχετίζεται με την ηλικία.

Το πόρισμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, ενόσω εντείνονται και οι ερευνητικές προσπάθειες εύρεσης προσιτών και αποτελεσματικών προσεγγίσεων που συμβάλλουν στην υγιή γήρανση και ξεφεύγουν από τις φαρμακευτικές μεθόδους.

Αναφορικά με την πρωτεΐνη BDNF (εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας, Brain Derived Neurotrophic Factor) αυτή φαίνεται ότι προάγει τη νευροπλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει νέες νευρωνικές συνδέσεις και να διασώζει τους νευρώνες.

Οι ιδιότητες της πρωτεΐνης

Στη συγκεκριμένη μελέτη έλαβαν μέρος δώδεκα σωματικά δραστήριοι συμμετέχοντες (έξι άνδρες, έξι γυναίκες ηλικίας 18 έως 56 ετών). Διαβάστε περισσότερα στο News4Health.gr.

#ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ #ΑΣΚΗΣΕΙΣ #ΥΓΕΙΑ

Πηγή: dikaiologitika.gr