Όλοι λαχταρούν να βγαίνουν τα φαγητά από τον φούρνο ζουμερά και πεντανόστιμα, μόνο που κι εδώ τα μικρά μυστικά της σωστής λειτουργίας δεν λείπουν. Ξέρουμε όλοι, ας πούμε, ότι η πόρτα του φούρνου δεν πρέπει να ανοίγει όταν ψήνουμε, καθώς η σταθερή θερμοκρασία είναι ο αποφασιστικός παράγοντας. Κοιτάμε απλώς από το παράθυρο. Ξέρουμε επίσης πως δεν παραγεμίζουμε τον φούρνο μας με ταψιά, όσο χώρο κι αν έχουμε. Ώστε να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα ο αέρας και να ψήνονται όλα ομοιόμορφα. Υπάρχει ωστόσο και ένας τρίτος κανόνας, που οι περισσότεροι αγνοούν ή δεν εφαρμόζουν. Και έχει να κάνει με την τοποθέτηση του ταψιού στη σχάρα. Το σωστό είναι το ταψί να τοποθετείται πάντα στο κέντρο της σχάρας ώστε να καταλήγει σε καλό και ομοιόμορφο ψήσιμο.

Αν έχουμε δύο πράγματα για τον φούρνο μας, δεν τα τοποθετούμε ποτέ στην ίδια σχάρα, αλλά χρησιμοποιούμε δύο σχάρες. Ο σωστός τρόπος τοποθέτησης εδώ δεν είναι το ένα κάτω από το άλλο, αλλά πρέπει να προσέχουμε το κάτω ταψί να μην μπλοκάρει τη θερμότητα στο επάνω.

Το κλειδί είναι και πάλι η ανεμπόδιστη ροή του θερμού αέρα μέσα στον φούρνο. Αν έχουμε δύο ταψιά, ο κανόνας της τοποθέτησής τους στο κέντρο της σχάρας παύει να ισχύει. Οι περισσότεροι φούρνοι έχουν αρκετές προτάσεις στο εγχειρίδιο χρήσης για την ιδανική τοποθέτηση της διπλής σχάρας που καλό είναι να συμβουλευτούμε…

Πηγή: alphafreepress.gr