Χρόνος: 45 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο

Υλικά (για 6 άτομα):

1 ½ φλ. απλό αλεύρι

1/4 φλ. ζάχαρη

1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1/4 κουταλάκι μαγειρική σόδα

½ κοφτό κουταλάκι αλάτι

1 φλ. γάλα

200 γρ. φρέσκια αναρή καλά λιωμένη (1 φλ. λιωμένη)

3 μεγάλα αβγά

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

1 κουταλιά ψιλό ξύσμα λεμονιού + 1/4 χυμός λεμονιού

1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο + λιωμένο βούτυρο για το τηγάνι

Σος φράουλας:

½ κιλό φράουλες, καθαρισμένες από τα κοτσανάκια, κομμένες σε φετάκια

1 φλ. νερό

1 φλ. ζάχαρη

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε πρώτα τη σος φράουλας: Βάζετε τις φράουλες με το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βράζετε το μίγμα μέχρι να κοχλάσει. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το μίγμα μέχρι να μείνει το μισό και να δέσει ελαφρά. Το αλέθετε στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ μέχρι να γίνει λείος πουρές και το αφήνετε να κρυώσει.

Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και χτυπάτε το μίγμα με χαμηλή ταχύτητα του μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα, για να ανακατευτεί. Κάνετε ένα πηγαδάκι στο κέντρο του και το κρατάτε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ το γάλα με την αναρή, τα αβγά και τη βανίλια, μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο (1 κουταλιά), το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν (το μίγμα μπορεί να κόψει λίγο, αλλά δεν πειράζει). Αδειάζετε αμέσως το μίγμα της αναρής στο κέντρο του μίγματος του αλεύρου και το ανακατεύετε. Ύστερα το χτυπάτε για ελάχιστα δευτερόλεπτα με το μίξερ (το μίγμα πρέπει να έχει και λίγα κουβαράκια).   

Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και το βουτυρώνετε (με ένα κομμάτι χαρτί βουτηγμένο σε λιωμένο βούτυρο π.χ.). Βάζετε μέσα 1/3 φλ. από το μίγμα και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, το απλώνετε να γίνει στρογγυλό (να είναι ελαφρά «παχουλό» πάνκεϊκ). Το ψήνετε μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται φουσκάλες στην επιφάνειά του και η κάτω επιφάνειά του να ροδίσει. Το γυρίζετε και ροδίζετε και την άλλη πλευρά του.

Σερβίρετε τα πάνκεϊκ, συνοδεύοντάς τα με τη σος φράουλας.

Πηγή: xrysessyntages.com