«Αληθινός και ανθρώπινος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού για την υπόθεση παρακολούθησης των συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη την περίοδο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

«Η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, ήταν νόμιμη μεν λάθος δε. Το λάθος θα είναι η αφορμή για να βελτιώσουμε τους θεσμούς μας και όχι για να τσακωθούμε πλήττοντας το εθνικά χρήσιμο έργο της ΕΥΠ» πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Το tweet του Άδωνι Γεωργιάδη:
Το tweet του Θάνου Πλεύρη:

«Ο πρωθυπουργός με απόλυτη ειλικρίνεια στους πολίτες ξεκαθάρισε ότι η επισύνδεση ήταν νόμιμη, αλλά λάθος» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο Θάνος Πλεύρης για τις παρακολουθήσεις

Για δυσλειτουργίες που υπήρξαν στην ΕΥΠ και οδήγησαν την κυβέρνηση στο να ζητήσει την παραίτηση του διοικητή της, Παναγιώτη Κοντολέων, μίλησε ο Θάνος Πλεύρης νωρίτερα το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην τηλεόραση του Open. Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις αναφορές οι οποίες έγιναν, αναφέρθηκαν σε δυσλειτουργίες που υπήρξαν και γι’ αυτό το λόγο ζητήθηκε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ».

Πλεύρης: «Νόμιμη η επισύνδεση του Ανδρουλάκη»

Όσον αφορά την επισύνδεση σχετικά με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο Θανάσης Πλεύρης τόνισε: «Η επισύνδεση που αφορά τον κ. Ανδρουλάκη και αυτό να το ξεκαθαρίσουμε και δεν είναι θέμα υποκλοπών, είναι μία νόμιμη επισύνδεση που γίνεται για εθνικούς λόγους τους οποίους αξιολόγησε η εισαγγελική λειτουργός. Αυτή είναι η διαδικασία, κανένας μας δε γνωρίζει την αιτία που υπήρξε αυτή η επισύνδεση, αλλά αυτό το οποίο γνωρίζουμε ότι μία εισαγγελική λειτουργός αξιολόγησε ότι πρέπει να γίνει».

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης η επισύνδεση αυτή αφορά περίοδο που ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι αρχηγός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

«Εν αγνοία του πρωθυπουργού και του γραφείου του. Αν ζητηθεί εξεταστική επιτροπή, θα γίνει»

«Τελούσε εν αγνοία του πρωθυπουργού και του γραφείου του πρωθυπουργού και γι’ αυτόν το λόγο ακριβώς ζητήθηκε και η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ. Συνεπώς μιλάμε για μία νόμιμη διαδικασία. Δόθηκαν εξηγήσεις στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και θα δοθούν και πάλι στη σύγκληση που θα γίνει. Και αυτό που έχει πει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είναι ότι αν ζητηθεί εξεταστική επιτροπή αυτή η εξεταστική επιτροπή θα γίνει. Όπου οι εξεταστικές επιτροπές ελέγχουν το σύνολο των διαδικασιών και εκεί πέρα θα δούμε και τη νομιμότητα των πράξεων και αν υπάρχουν κενά και αν υπάρχουν ευθύνες. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για νόμιμες διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν», τόνισε.

Πλεύρης για Δημητριάδη: «Μια πράξη γενναιότητας η παραίτησή του»

Όσον αφορά τις παραιτήσεις ο υπουργός Υγείας είπε πως ο κ. Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί και έχει συκοφαντηθεί από το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης και οδηγήθηκε σε μια παραίτηση προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία και στον πόλεμο τον οποίο γίνεται προς το πρόσωπό του. «Είναι ένας από τους καλύτερους διευθυντές πρωθυπουργικού γραφείου που έχει περάσει, αλλά ο πόλεμος που γίνεται στο πρόσωπό του να μην μεταφερθεί σε ένα συνολικό πόλεμο της Κυβέρνησης. Οπότε ήταν από την πλευρά του μια πράξη γενναιότητας την οποία δεν συναντάμε συχνά στην πολιτική σκηνή», είπε και πρόσθεσε:

«Το κομμάτι που σχετίζεται με τον διοικητή της ΕΥΠ και εκεί πέρα έχει έρθει η Κυβέρνηση και επισημαίνει το πολιτικό κενό το οποίο υπήρξε, είναι ότι δεν υπήρξε ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου για μια επισύνδεση νόμιμη μεν, αλλά που αφορούσε ένα συγκεκριμένο δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα Ευρωβουλευτή που μετά υπήρξε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν συνεχίστηκε η επισύνδεση».

«Ο διοικητής της ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει ενημερώσει το πρωθυπουργικό γραφείο»

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης: «Ο διοικητής της ΕΥΠ ακριβώς επειδή υπάγεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού θα έπρεπε να είχε ενημερώσει και δεν ενημέρωσε. Άρα εκεί πέρα αποδίδεται ευθύνη. Προσέξτε, για να μην μπερδευόμαστε, τα στοιχεία δεν τα παίρνει ποτέ ο Πρωθυπουργός. Η διαδικασία για εθνικούς λόγους όταν γίνεται μια επισύνδεση έχει να κάνει με αξιολόγηση από εισαγγελικό λειτουργό που δεν εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο. Και μάλιστα οφείλω να σας πω μία λεπτομέρεια ότι ενώ μέχρι το 2018 αυτή η αξιολόγηση έπρεπε να γίνεται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, αυτόν που βρίσκεται στην ΕΥΠ και τον εισαγγελέα Εφετών, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τη νομοθεσία και πλέον γίνεται μόνο από έναν εισαγγελικό λειτουργό, αυτόν που είναι στην ΕΥΠ. Υπάρχει πράξη αιτιολόγησης την οποία προφανώς δε γνωρίζουμε.»

»Τα στοιχεία που συλλέγονται δεν δίνονται στον Πρωθυπουργό. Όταν λέμε ότι η ΕΥΠ υπάγεται όπως υπαγόταν στο πρωθυπουργικό γραφείο και επί Ανδρέα Παπανδρέου και επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι υπάρχει η εποπτεία ως προς τις διαδικασίες, όχι ως προς τη συλλογή υλικών. Η συλλογή υλικών γίνεται με ευθύνη εισαγγελικού λειτουργού που δίνει την άδεια και η αξιολόγηση γίνεται από την ΕΥΠ και από τα εισαγγελικά όργανα και είναι κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουμε».

Πηγή: alphafreepress.gr