photo: Euronews

Το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “Κύπρος: 45 χρόνια Κατοχής», που διοργανώνουν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ), η Ένωση Κυπρίων Ελλάδος (ΕΚΕ) και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Η Έκθεση, που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 20 Ιουλίου, διεξάγεται στο Μετρό του Συντάγματος στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Συλλούρης, πρόεδρος της ΟΚΟΕ, υπογράμμισε ότι η έκθεση πραγματοποιείται 45 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στη Κύπρο και 30 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΟΕ. Ο στόχο της έκθεσης είναι η ενίσχυση της μνήμης για τις παλαιότερες γενιές και η ενεργός υπόμνηση της ιστορίας για τις νεότερες. Παράλληλα, τόνισε την βούληση όλων των Ελληνοκυπρίων για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, που δεν είναι άλλη “από την απελευθέρωση και της επανένωση του νησιού».

Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Λεωνίδας Μασσοστασής, σημείωσε ότι πρόκειται για ευλαβικό φόρο τιμής σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Πατρίδας της Κύπρου, λέγοντας ότι 45 χρόνια μετά η Κύπρος εξακολουθεί να ζει με ανοιχτές τις πληγές των γεγονότων του καλοκαιριού του 1974.

εκθεση1

Η Σόφη Μιχαηλίδου, διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, αναφέρθηκε στη γενιά της που μεγάλωσε με την κατοχή και την εισβολή, ζώντας εξ’ αρχής τις αρνητικές συνέπειες της. Η κα Μιχαηλίδου, υπογράμμισε τη δύναμη της τέχνης της φωτογραφίας, η οποία ακινητοποιεί και αναπαράγει επ’ άπειρον μία και μοναδική στιγμή, χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως μόνιμο ντοκουμέντο ιστορίας.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, μετέφερε τις συνέπειες του καλοκαιριού του 1974 στο σήμερα, με τα όσα διαδραματίζονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ σημείωσε την υποχρέωση όλων για σκέψη και συλλογισμό για τα όσα έγιναν. Παράλληλα, χαρακτήρισε παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας, θέτοντας το ως ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου. Ο κ. Ομήρου συνεχάρη την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, την Ένωση Κυπρίων Ελλάδας και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οργάνωση της φωτογραφικής έκθεσης και της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες “κρατούν ζωντανό το Κυπριακό μέσα στον μητροπολιτικό Ελληνισμό, σφυρηλατούν τους ακατάλυτους δεσμούς Κύπρου-Ελλάδας και θεμελιώνουν την εθνική ομοψυχία».

εκθεση2

“Οι εκδηλώσεις μνήμης συνιστούν έναν αναγκαίο φόρο τιμής προς τους υπέροχους αγωνιστές της αντίστασης κατά του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία, αγωνιζόμενοι κατά της τουρκικής εισβολής» ανέφερε με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων κατοχής της Κύπρου.

“Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη, όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί προς την ενοποίηση της.Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε», τόνισε.

εκθεση 3

Ως προς την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σωφροσύνη και με υπευθυνότητα, αλλά και “με απόρριψη της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή και με άρνηση υποχωρήσεων στις πιέσεις τρίτων που ανατρέπουν κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης».

“Ο λαός μας επιδιώκει λύση. Το συντομότερο δυνατό. Αλλά λύση που δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί. Που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση αλλά διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Που θα στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας. Λύση χωρίς διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς και φυλετικούς- ρατσιστικούς διαχωρισμούς. Με ενότητα κράτους, λαού, χώρου, θεσμών και οικονομίας. Με κατάργηση εγγυήσεων και κηδεμονευτικών βαρών».

“Σταθερός και μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση της κατοχής, η οριστική διχοτόμηση και η δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων». Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να κλιμακώσουν τα συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα και τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί, ώστε να υποχρεωθεί η Τουρκία σε συμμόρφωση προς το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

εκθεση4

Χαρακτήρισε ως “δόλια» την πρόταση Ακιντζί, η οποία, συνιστά ένα “πυροτέχνημα αποπροσανατολισμού της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας από τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

“Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να επιμείνει σε βάση λύσης, όπως αναφέρεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 που προνοεί την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει από έποικους, κηδεμόνες και ξένη στρατιωτική παρουσία».

εκθεση5

“Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η αξιοποίηση των νέων γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων, τα οποία δημιουργούν νέες ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι συνεργασίες και οι συμμαχίες Κύπρου και Ελλάδας με χώρες της περιοχής πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν», κατέληξε ο κ. Ομήρου.

Πηγή: dikaiologitika.gr