Κηλίδες φυτοπλαγκτού ξανά στον Παγασητικό – Ανησυχία για την έξαρση του φαινομένου

Την εμφάνισή του στον Παγασητικό έχει κάνει για μια ακόμη φορά το φαινόμενο του φυτοπλαγκτού. Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας παρατηρεί με ανησυχία την έξαρση του φαινομένου και καταγγέλλει τις αρμόδιες αρχές για παγερή αδιαφορία απέναντι σ’ ένα έντονα καταστροφικό φαινόμενο για την θάλασσα του Παγασητικού, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιωάννης Μπουντούκος, αναφέρονται τα ακόλουθα:
Με μεγάλη ανησυχία παρατηρούμε την έξαρση του φαινομένου του ευτροφισμού στον Παγασητικό κόλπο.
Η εξήγηση για την δημιουργία του φαινόμενου του ευτροφισμού είναι γνωστή. Στην ουσία οφείλεται στην υπέρμετρη αύξηση της συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων, η οποία προκαλείται από τον εμπλουτισμό των υδάτων με απορροές θρεπτικών στοιχείων από γεωργικές εκτάσεις (νιτρικά και φωσφορικά ιόντα κυρίως από λιπάσματα ), αλλά και αστικά απόβλητα κ.λπ.
Όπως επίσης γνωστή είναι και η καταστροφική του επίδραση στα οικοσυστήματα, αφού η περίσσεια βιομάζας δεν μπορεί να απορροφηθεί από το περιβάλλον, καθιζάνει στον βυθό και αποσυντίθεται δεσμεύοντας το πολύτιμο οξυγόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα και τα ιχθυοαποθεματα, σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργηθεί ανοξία η ακόμη και δημιουργία υδρόθειου από αναερόβια βακτήρια. (Μειωμένη βιομάζα βενθικών οργανισμών, αυξημένες περιπτώσεις θνησιμότητας ψαριών, οστρακοειδών κ.λπ.). Προς τούτο οι επιπτώσεις του ευτροφισμού είναι πιο έντονες και καταστροφικές σε κλειστούς κόλπους όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης και οξυγόνωσης. ( βλ. Αμβρακικός, Παγασητικός, Ευβοϊκός κ.λπ. ).
Εντύπωση και ερωτηματικά εγείρει η παγερή αδιαφορία όλων για το τόσο έντονα καταστροφικό φαινόμενο για την θάλασσα του Παγασητικού, το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη !!!!

Πηγή: e-thessalia.gr