ΥΛΙΚΑ

• 3 κλεμεντίνες (430-450 γρ.)

• 190 γρ βούτυρο ανάλατο

• 240 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

• 3 μεγάλα αυγά

• 1 ½ κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας

• 240 γρ αλεύρι φαρίνα

• 1 ½ κουταλάκι baking powder

• ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα

• ¼ κουταλάκι αλάτι

• 60 γρ γιαούρτι

• 110 γρ αμύγδαλα καβουρδισμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε τα μανταρίνια και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα. Καλύπτετε με νερό και αφήνετε να κοχλάσουν. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ψήνετε για 1 ώρα προσθέτοντας επιπλέον νερό αν χρειαστεί.

Στραγγιζετε τα μανταρίνια και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα μοιράζετε και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Αλέθετε τα μανταρίνια σε ένα μπλέντερ και αφήνετε κατά μέρος.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί για κέικ με τρύπα στη μέση.

Κτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα, κτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Βάζετε τη βανίλια.

Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικινγκ, τη σόδα και το αλεύρι. Βάζετε το αλάτι.

Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και βάζετε εναλλάξ το αλεύρι με το γιαούρτι αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Προσθέτετε τα αλεσμένα μανταρίνια και τα αμύγδαλα. Ανακατεύετε.

Μεταφέρετε το μείγμα του κέικ στο βουτυρωμένο ταψί. Ψήνετε για 50-55 λεπτά.

Αφήνετε το κέικ να κρυώσει στο ταψί του για 10 λεπτά. Το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Όταν κρυώσει πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη αν θέλετε.

Πηγή: xrysessyntages.com