Ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, είναι ο πρώτος πρόεδρος, που όχι απλώς καταδικάζεται από γαλλικό δικαστήριο, αλλά και καταδικάζεται να εκτίσει ένα μέρος της ποινής του στη φυλακή.

Ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε επίσης καταδικαστεί για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος το 1990, το δικαστήριο δεν είχε διατάξει τον εγκλεισμό του.

Ο Νικολά Σαρκοζί βέβαια έχει δικαίωμα έφεσης.

Η υπόθεση Σαρκοζί χρονολογείται από την προεκλογική περίοδο του 2007. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του προς τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ ώστε να λάβει πληροφορίες που αφορούσαν στην εις βάρος έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας, από την κληρονόμο της L’ Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ.

Ο Νικολά Σαρκοζί φαίνεται ότι υποσχέθηκε ως αντάλλαγμα στον δικαστή μια θέση στο πριγκιπάτο του Μονακό. Η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία της χώρας η οποία συνεστήθη το 2013, εκτίμησε ότι υπήρξε όντως περίπτωση διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, καθώς είχε συναφθεί μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στον Σαρκοζί, τον δικηγόρο του Τιερί Χερτσόγκ και τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, και ζήτησε την καταδίκη του σε τέσσερα έτη φυλάκισης, εκ των οποίων θα εξέτιε τα δύο.

Η σύζυγος του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι, αντέδρασε στην απόφαση του γαλλικού Δικαστηρίου και με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε χαρακτηριστικά «Αγάπη μου, πρόκειται για μία τεράστια τρέλα… ο αγώνας συνεχίζεται, η αλήθεια θα λάμψει».


Πηγή: bankwars.gr