Η Ιταλία είναι πιθανό να αυξήσει τους εταιρικούς φόρους σε εταιρείες ενέργειας που επωφελήθηκαν από την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε την Τετάρτη ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω εν μέρει της ισχυρής ζήτησης και των φόβων για τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί των καταναλωτών να εκτοξεύονται στα ύψη.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εξετάζουν το πώς να μετριάσουν τις αυξήσεις των τιμών για να βοηθήσουν τις οικογένειες και τη βιομηχανία.

“Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση”, είπε ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι όταν ρωτήθηκε εάν η Ρώμη θα αυξήσει τον εταιρικό φόρο (IRES) σε τέτοιες εταιρείες όπως έκανε το 2008, όταν σημειώθηκε άνοδος της τιμής του πετρελαίου.

“Τα πρόσθετα κέρδη πρέπει να συμβάλλουν με κάποιο τρόπο στη γενική φορολογία για να επιτραπεί η λήψη μέτρων για να βοηθηθούν οι λιγότερο εύποροι”, δήλωσε ο Τζορτζέτι σε συνέντευξη Τύπου που κάλεσε το κόμμα της Λέγκας για τις τιμές της ενέργειας.

Ο Τζορτζέτι είναι μέλος της ιταλικής ακροδεξιάς Λέγκας, η οποία είναι βασικό μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι.

Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος επανέλαβε την υποστήριξή του για την επανεισαγωγή προς χρήση της πυρηνικής ενέργειας, κάλεσε τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ιταλίας Enel να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στους λογαριασμούς ενέργειας.

Ο Ντράγκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι εταιρείες που είχαν ωφεληθεί από τις αυξημένες τιμές θα πρέπει να μοιραστούν τα κέρδη με την κοινωνία.

Ο Σαλβίνι προέτρεψε τον Ντράγκι να προετοιμάσει ένα επιπλέον πακέτο δανεισμού για να αμβλύνει τους λογαριασμούς ενέργειας και να βοηθήσει εταιρείες των οποίων η δραστηριότητα πλήττεται από την αύξηση των κρουσμάτων.

“Ζήτησα από τον Ντράγκι να κάνει μια εξαιρετική προσπάθεια για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το κόστος της ενέργειας”, είπε ο Σαλβίνι.

Η Ρώμη έχει ήδη δαπανήσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά από τον Ιούλιο για να περιορίσει τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Πηγή: bankwars.gr