του Άρη Γάρου

Από τη μία οι εικόνες με τα παιδιά που στέκονται μαζί με τους συμμαθητές τους που κατάγονται από άλλες χώρες, που ζουν μαζί, πηγαίνουν σχολείο μαζί, παρελαύνουν μαζί και δεν νοιάζονται για το χρώμα, για τη γλώσσα και για τη θρησκεία που έχει ο καθένας τους.

Από την άλλη η εικόνα με τους μαθητές στη Θεσσαλονίκη που τραγουδούν το “Μακεδονία ξακουστή» και φωνάζουν συνθήματα που προσιδιάζουν στη χρυσαυγίτικη φρασεολογία και η εικόνα με τα μέλη μιας παιδικής χορωδίας στο Δίστομο που τραγούδησαν το γνωστό πλέον τραγούδι “Μην παραχαράσσετε την ιστορία, η Μακεδονία είναι μία».

Οι παρελάσεις προσφέρουν πάντα έδαφος για κραυγές και εθνικοπατριωτικές κορώνες και φέτος επιχειρείται η πολιτική εκμετάλλευση της από τους πολέμιους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πέρα από το προφανές ότι το τραγούδι “Μακεδονία ξακουστή» και όλα τα συμπαρομαρτούντα καμία σχέση δεν έχουν με την Επανάσταση του 1821, ο αγώνας των Ελλήνων τότε υπήρξε σύμβολο ελπίδας και αφύπνισης για τους προοδευτικούς, τους δημοκρατικούς, για όσους αγωνίζονταν για Ελευθερία, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, μια επανάσταση στο πνεύμα του Διαφωτισμού. Μια επανάσταση που καμία σχέση δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ με το σκοτάδι που επιδιώκουν να φέρουν οι δυνάμεις που εχθρεύονται την ειρήνη, τη συναδέλφωση των λαών.

Επίσης η ευθύνη των γονιών που αφήνουν ή ακόμα χειρότερα ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε πανηγύρια εθνικοπατριωτισμού είναι τεράστια και αναδεικνύει το σημαντικό έλλειμμα παιδείας και μόρφωσης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Είναι τεράστια η ευθύνη και των εκπαιδευτικών που πρέπει να βοηθούν τα παιδιά να ξεπερνούν παρωχημένες αντιλήψεις και να μην μένουν προσκολλημένοι σε στερεοτυπικές διδαχές περί “εθνικής επετείου».

Η εικόνα με τα παιδιά που παρέλασαν ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, θρησκείας είναι η εικόνα και ταυτόχρονα το μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε ώστε το μέλλον των κοινωνιών μας να είναι φωτεινό, απέναντι σε όλους αυτούς που πολεμάνε το διαφορετικό, απέναντι σε αυτούς που καταδιώκουν τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου.

The post Οι εικόνες της παρέλασης και το μήνυμα appeared first on iNotos.gr.

Πηγή: inotos.gr