Γάζα: Μετά το πένθος, η οργή! 16.05.2018

  • Ειδήσεις

Αμετανόητος δηλώνει ο Νετανιάχου για το αιματοκύλισμα, ενώ οι Παλαιστίνιοι απειλούν με μεγαλύτερες κινητοποιήσεις

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Παγκόσμιο σοκ χθες από τη δίχως τέλος αιματοχυσία της Δευτέρας στη Γάζα, τη χειρότερη στην ιστορία της περιοχής από το 2014, με 61 νεκρούς Παλαιστίνιους -ανάμεσα στους οποίους ακόμα και μωρά παιδιά- και σχεδόν 2.500 τραυματίες. Σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη το πένθος ήταν διάχυτο.

Οι Παλαιστίνιοι έθαψαν τους νεκρούς τους. Διάχυτη όμως ήταν και η οργή, καθώς οι τραγικές απώλειες -με αποκορύφωμα αυτή ενός κοριτσιού οκτώ μηνών, που εξέπνευσε εχθές το πρωί- οδήγησαν στα ύψη την αγανάκτηση στις επετειακές εκδηλώσεις της Νάκμπα, της ημέρας κατά την οποία πριν από 70 χρόνια ιδρυόταν το κράτος του Ισραήλ, εκτοπίζοντας χιλιάδες Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους. Οι διαδηλώσεις πάντως -ως εκ τούτου και τα επεισόδια- κατά μήκος του φράκτη που χωρίζει τον παλαιστινιακό θύλακα από το Ισραήλ αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Ο Χάλιλ αλ Χάγια, αξιωματούχος της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, διαβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, κατηγόρησε τη Χαμάς πως εκμεταλλεύεται το κίνημα διαμαρτυρίας για να τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά μήκος του φράκτη και να μπερδέψει ενόπλους στο πλήθος των διαδηλωτών. “Κάθε τρομοκρατική δραστηριότητα θα προκαλέσει σφοδρή αντίδραση» προειδοποίησε εκπρόσωπος του στρατού, την ώρα που χιλιάδες άνδρες αναπτύσσονταν γύρω από την πολύπαθη λωρίδα γης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, αμετανόητος, δήλωσε πως κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται το έδαφός της και έριξε στη Χαμάς την ευθύνη για τους δεκάδες θανάτους.

Χθες το απόγευμα συνεκλήθη και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, το οποίο ετοιμάζει και ψήφισμα για την προστασία των αμάχων. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης τα μέλη τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της ισραηλινής βίας, ωστόσο δεν αναμένονταν δραστικά μέτρα εναντίον του ιμπεριαλιστικού -με θρησκευτικά χαρακτηριστικά- πολέμου του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων.

Αξίζει να αναφερθεί πως η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση δεν δίστασε να υπερασπιστεί το Ισραήλ, λέγοντας ότι έδειξε αυτοσυγκράτηση!

Πηγή: dimokratianews.gr