(Φωτ.: Eurokinissi)

Σχέδιο για υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο και πληρωμή του φόρου σε έως και 12 δόσεις, επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ.

Σχέδια υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τον Μάρτιο και ολοκλήρωσης της διαδικασίας στα τέλη Μαΐου επεξεργάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στόχος είναι να υλοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα φορολογούμενων, επιχειρήσεων και λογιστών να υπάρχει σταθερή ημερομηνία έναρξης της διαδοσίας, η οποία δεν θα είναι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Το πλεονέκτημα αυτής της αλλαγής, πέρα της σταθερή ημερομηνίας έναρξης, θα είναι και η δυνατότητα των φορολογούμενων να αποπληρώνουν τον φόρο εισοδήματος ακόμα και σε 12 δόσεις. Αντίστοιχες σκέψεις άλλωστε υπάρχουν και για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ, με τα σενάρια να προβλέπουν έκδοση εκκαθαριστικών τον Μάρτιο και αποπληρωμή του φόρου σε έως και 12 δόσεις.

Για να γίνει βέβαια πραγματικότητα ένα τέτοιος σχεδιασμός θα πρέπει όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους προκειμένου να συμπληρώνονται εγκαίρως οι προ συμπληρωμένοι κωδικοί, όπως είναι οι μισθοί ή οι συντάξεις.

Προσυμπληρωμένα στοιχεία στη φορολογική δήλωση

Μιλώντας στο συνέδριο Law Forum on Taxation, ο Γιώργος Πιτσιλής τόνισε ότι η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία ώστε οι φορείς να στέλνουν τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση (αποδοχές, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.λπ.) μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ώστε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.Στόχος είναι να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να καταβάλουν μικρότερα ποσά σε περισσότερες δόσεις.

Προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου θα είναι έως το Φεβρουάριο να έχει ενεργοποιηθεί το TAXIS και να οι επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία κτλ να έχουν αποστείλει τις βεβαιώσεις αποδοχών. Το συγκεκριμένο βήμα είναι απαραίτητο προκειμένου κατά την έναρξη της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων να είναι ήδη προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κτλ. Μάλιστα, η φορολογική διοίκηση θέλει να πάει ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά, έχοντας προσυμπληρωμένους την πλειονότητα των κωδικών της δήλωσης, όπως για παράδειγμα το εισόδημα από ενοίκια.

Στην ίδια λογική κινείται και το σενάριο που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο για ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο τον Μάρτιο, ώστε η πληρωμή του φόρου να ξεκινά από τον ίδιο μήνα και να ολοκληρώνεται σε έως και 12 δόσεις.

Πηγή: dikaiologitika.gr