Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Αντλώντας έμπνευση από τον σπάνιας ομορφιάς εσωτερικό κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ακουμπώντας στο φως. Ανασκάπτοντας τους χυμούς και το εσώτατο κουκούτσι της ζωγραφικής πράξης. Ο Νεκτάριος Αποσπόρης μας μυεί στον δικό του “Κήπο του Μουσείου». Αιχμαλωτίζει όλον τον αληθινό χρυσό και τη στιλπνή ομορφιά του εσωτερικού κήπου του κόσμου.

Τα έργα του, μεσογειακά και ελληνικά φυτά και λουλούδια κατά κύριο λόγο. Αλλά και ορισμένες αποτυπώσεις συναρπαστικών λεπτομερειών από γλυπτά του κήπου. Επίσης αρχαία έργα μικροτεχνίας, ζωγραφισμένα με αγιογραφική σχεδόν ενδελέχεια. Όλα αυτά συναρμολογούν έναν παραδεισένιο μικρόκοσμο. Έναν γνωστό-άγνωστο ευτυχισμένο τόπο στην καρδιά της Αθήνας.

Έναν τόπο αναψυχής και προσμονής. Έναν τόπο μαγείας και απομάγευσης. Έναν ελληνικό ιδανικό τόπο όπου βασιλεύουν η χωρίς όρια ομορφιά και η χάρις. Η απόλαυση του βλέμματος και η γνώση. Ο νέος ζωγράφος δουλεύει με τον λεπτομερή τρόπο του βυζαντινού αγιογράφου. Υποστηρίζει με δεινή σχεδιαστική δεξιότητα κάθε διαφορετικό θεματικό στοιχείο που καθηλώνει το βλέμμα του. Δημιουργεί εμβληματικές συμβολικές επιφάνειες που προσκαλούν τον θεατή σε ενατένιση και σιωπή.

Το κεχριμπαρένιο σύμπαν του Νεκτάριου Αποσπόρη είναι σχεδόν μεταφυσικό. Συντάσσεται με τη βοήθεια ενός προσωπικού ιδιωτικού αλφάβητου. Αυτό είναι κατάστικτο από σπάνια ζωγραφικά και σχεδόν απτικά “αναθήματα». Στη στιλπνή αυτή εικονοποιία εγγράφονται θύσανοι από θυμάρι και δενδρολίβανο. Θροΐζοντα φυλλώματα μιας αιωνόβιας ελιάς. Ευωδιαστά γιασεμιά και εύθραυστα πέταλα ταπεινών ελληνικών αγριολούλουδων. Όλα αυτά αντανακλώντας το δροσερό σύμπαν του εσωτερικού κήπου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Γεμίζουν το βλέμμα και την ψυχή με την ευφορία της ανεξίτηλης ομορφιάς τους.

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 1 Ιουλίου, ώρα 18:00

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2019

Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 106 82

Τηλ: 213214 4800 Email: [email protected] www.namuseum.gr

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή 08:00-20:00, Τρίτη 12:30-20:00

Πηγή: alphafreepress.gr