Κωστής Χατζηδάκης

Για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι δεν καταργούνται οκτάωρο και συλλογικές συμβάσεις με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «είναι σουρεαλιστική η συζήτηση περί της καταργήσεως του 8ώρου. Δεν καταργείται. Βελτιώσεις μπορεί να χρήζει, αλλά δεν καταργείται».

Απαντώντας αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται σε κατάργησή τους και χαρακτήρισε πλήγμα για τη δημοκρατία την όλη συζήτηση. «Το νομοσχέδιο επικαιροποιεί την εργασιακή νομοθεσία που ισχύει εδώ και 40 χρόνια. Οι ανάγκες και η δομή της κοινωνίας ήταν εντελώς διαφορετικές τότε. Σήμερα έχει μπει η τεχνολογία παντού», τόνισε.

Αναφορικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δήλωσε ότι «ισχύει από το 1990 εδώ στην Ελλάδα, και μάλιστα με πολλές κυβερνήσεις: Μπορείς να δουλεύεις (μέσα σε ένα 6μηνο που είναι ο χρόνος αναφοράς), μέχρι 10 ώρες κάποιες μέρες, εξοικονομώντας χρόνο ώστε να μπορείς να δουλεύεις λιγότερο από το οκτάωρό σου (πχ 6 ώρες) κάποιες άλλες μέρες, ή παίρνεις ρεπό. Τα πληρώνεσαι όλα. Ή μπορείς να εργάζεσαι 4 ημέρες, 10ωρο και την Παρασκευή να κάθεσαι. Και να πληρώνεσαι με τα ίδια χρήματα, να μην αλλάξει ο μισθός σου. Κρεσέντο υποκρισίας από την αντιπολίτευση, ότι καταργείται το 8ωρο. Όπου δεν υπάρχουν συνδικάτα, θα μπορεί ο εργαζόμενος κατά μόνας να συνεννοηθεί με τον εργοδότη του για το 4ήμερο με 10ωρη εργασία και να είναι ελεύθερη η Παρασκευή. Αν θέλει ο εργαζόμενος, να μπορεί να το ζητεί από τον εργοδότη του και να τα βρουν. Σε πολλές επιχειρήσεις θα το ήθελαν και η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν όμως και επιχειρήσεις που δεν μπορεί να εφαρμοσθεί: Στις μεταλλουργίες πχ δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια διευθέτηση».

Τι ισχύει με άδειες και ψηφιακή κάρτα εργασίας

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυξάνονται οι ημέρες άδειας, εάν συμπυκνωθεί η εργασία σε άλλες ημέρες. «Μόνο κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου μπορεί να γίνεται αυτό. Εάν ο εργοδότης πάει υποχρεωτικά να το καθιερώσει με την απειλή της απόλυσης τότε ο εργαζόμενος μπορεί να καταγγείλει την απόπειρα απόλυσης ως παράνομη», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τέλος, μιλώντας για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι «ισχύει ήδη σε κάποιες Τράπεζες: Δηλώνει έλευση στην εργασία ο εργαζόμενος και αποχώρηση μετά – Δηλώνει τις υπερωρίες του. Αυτό θέλουμε να επεκτείνουμε σε όλες τις επιχειρήσεις. Έχει μπει στο «Ταμείο Ανάκαμψης» ο εκσυγχρονισμός αυτός και η ψηφιοποίηση της εργασίας. Η βάση είναι το 8ωρο και το πενθήμερο – 40ωρο ανά βδομάδα και θα παραμείνουν. Οι υπερωρίες τώρα, δεν κατήργησαν ποτέ το 8ωρο. Οι υπερωρίες παραμένουν, και πληρώνονται: Αυξάνουμε τον αριθμό των υπερωριών απλώς τώρα, ανά χρόνο, όπως σε άλλες προηγμένες χώρες».

Δείτε ακόμη: 
Φίλης στηρίζει Αχτσιόγλου: Μαζί με την πανδημία, πέθανε ο νεοφιλελευθερισμός
Σύμφωνος ο Γεωργιάδης με τα περισσότερα δικαιώματα σε εμβολιασμένους – “Να μη φορούν μάσκα”
Ευτυχία εις διπλούν! Δίδυμα περιμένει Όλγα Κεφαλογιάννη

Πηγή: alphafreepress.gr