«Ένα στα πέντε»: Σύμφωνο συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το Συμβούλιο της Ευρώπης

Τη διαβεβαίωση ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής όσο και ο ίδιος, ως πρόεδρος του ΙΣΑ, θα συμβάλλουν δυναμικά στην πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας «ένα στα πέντε», έδωσε ο Γ. Πατούλης.

Η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση έγινε παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Γ. Κεχρή και της εκπροσώπου της χώρας μας για την εκστρατεία Έλενας Ράπτη (βουλευτής ΝΔ), η οποία επισήμανε πως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «ένα στα πέντε» παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Μάλιστα, στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%, ενώ εννέα στις δέκα περιπτώσεις κακοποίησης ο δράστης είναι από το κοντινό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Αυτό έχει ως συνέπεια τα παιδιά να έχουν ανάμικτα συναισθήματα και να δυσκολεύονται να σπάσουν τη σιωπή τους. Μόλις 2% των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί απευθύνονται τελικά στις αρχές. Επίσης, όπως φαίνεται από τα στατιστικά, η πανδημία επιδείνωσε το φαινόμενο.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης υπογράμμισε σχετικά:

«Η Περιφέρεια Αττικής γίνεται πλέον ένας ισχυρός κρίκος της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Είναι σαφές ότι εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής, παρακολουθούμε στενά και επεμβαίνουμε άμεσα σε οτιδήποτε αφορά στην προστασία των παιδιών. Όλοι μαζί δημιουργούμε τις κατάλληλες συνέργειες προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα κακοποίησης. Το υλικό του συμβουλίου της Ευρώπης θα αξιοποιηθεί από την περιφέρεια και θα βοηθήσει σημαντικά, γονείς, δασκάλους και παιδιά να υπάρξει μια κατάλληλη και υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών. Στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας θα είναι και οι υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής».

Η κ. Ράπτη με αφορμή τη συμπόρευση των φορέων στον αγώνα κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών σημείωσε: «Πλέον θα μπορούν να δρομολογηθούν από κοινού δράσεις προκειμένου τα μηνύματα να φτάσουν σε γονείς και παιδιά. Πεποίθησή μας είναι πως τα ενημερωμένα παιδιά είναι ασφαλή».

Στόχος της καμπάνιας «ένα στα πέντε»

Βασική προτεραιότητα της εκστρατείας είναι να παρέχει στα παιδιά, στις οικογένειές, στους κηδεμόνες, στην εκπαιδευτική κοινότητα και στην κοινωνία ευρύτερα, την κατάλληλη πληροφόρηση και τα μέσα προκειμένου να προλαμβάνονται, να καταγγέλλονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται σωστά και αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών. Παράλληλα, αναπτύσσεται και ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αναδιάρθρωση των θεσμικών λειτουργιών.

Από την πλευρά της, η περιφέρεια θα διανείμει ενημερωτικό υλικό σε δήμους και σχολεία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου. Στα εργαλεία που παρέχει το Συμβούλιο της Ευρώπης στο πλαίσιο της σχετικής προσπάθειας περιλαμβάνονται το σποτάκι και το παραμύθι

«Η Κίκο και το χέρι» που διδάσκουν τον κανόνα του εσώρουχου. Το παραμύθι «Η Κίκο και το Φωτοσκορπούλι» που διδάσκει στα μικρά παιδιά, τους «χρυσούς κανόνες» της οθόνης, ενδυναμώνοντάς τα να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα και τις εικόνες τους στο ψηφιακό περιβάλλον. Σημαντικό εργαλείο είναι, επίσης, η ιστορία κινουμένων σχεδίων, με τίτλο: «Το μυστικό της Νίκης», στην οποία ο δράστης είναι πρόσωπο από το οικείο περιβάλλον που βοηθά τη Νίκη στα μαθήματά της, της κάνει όλα τα χατίρια και, κάποια στιγμή, ζητά ως αντάλλαγμα να την απομακρύνει σε κάποιο χώρο με σκοπό να ασελγήσει σε αυτήν. Στο πλαίσιο της καμπάνιας διανέμονται, επίσης φυλλάδια με οδηγίες, για τον κανόνα του εσώρουχου, οπτικοακουστικό υλικό, για την παιδική κακοποίηση και φυλλάδιο με επτά τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας.

#ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ_ΑΤΤΙΚΗΣ #ΣΥΜΦΩΝΟ_ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ #ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ_ΤΗΣ_ΕΥΡΩΠΗΣ #ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ_ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Πηγή: dikaiologitika.gr