Το 25% των επαγγελματιών που απέκτησαν τερματικά αποδοχής καρτών την τελευταία διετία τα έχει σε αχρησία και εκτός πρίζας, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των καταναλωτών έχουν βάλει για τα καλά στη ζωή τους τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του Digital Banking Forum, τo 25% των νέων POS (τερματικών αποδοχής καρτών) που εγκαταστάθηκαν το 2017 και 2018, λόγω της υποχρέωσης που επέβαλε η νέα νομοθεσία σε μια σειρά από επαγγελματίες, και μεταφράζεται σε περίπου 120.000 POS, παραμένουν ανενεργά.

Όπως ανέφερε ο εμπορικός διευθυντής της cardlink, Αντίγονος Παπαδόπουλος, είτε τα μηχανήματα αυτά δεν δίνουν καν στίγμα, είτε δεν είναι συνδεδεμένα και προφανώς βρίσκονται σε κάποιο ντουλάπι, απλώς και μόνο λόγω της υποχρέωσης του νόμου, όμως δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιηθεί.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 700.000 τερματικά αποδοχής καρτών, αριθμός υπερδιπλάσιος από το 2016 όταν έφταναν περίπου τα 305.000. Μέσω των τερματικών αυτών πραγματοποιήθηκαν τη χρόνια που πέρασε περίπου 800 εκατ. συναλλαγές, συνολικής αξίας άνω των 31,5 δισ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν οι τρεις στις δέκα συναλλαγές (28%) από το σύνολο της λιανικής κατανάλωσης που ανέρχεται σε περίπου 110 δισ. ευρώ πραγματοποιούνται μέσω πλαστικού χρήματος.

Ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται πλέον και για μικρές συναλλαγές και η τάση αυτή συνεχώς αυξάνεται.

Ήδη τρεις στις δέκα συναλλαγές που πραγματοποιούνται είναι αξίας έως και 10 ευρώ, ενώ περίπου 5% των συναλλαγών που γίνονται αφορούν ποσά ακόμη και κάτω των 2 ευρώ, με το ποσοστό να αυξάνεται συνεχώς, ενώ μόλις πριν από μερικά χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν μηδενικό. Η μέση αξία της συναλλαγής με ελληνικές χρεωστικές κάρτες, σύμφωνα με τα δεδομένα της cardlink, είναι 31 ευρώ τον Μάρτιο του 2019 από 48 ευρώ το 2016, ενώ η μέση αξία συναλλαγών με ελληνικές πιστωτικές κάρτες είναι 50 ευρώ (Μάρτιος 2019) από 72 ευρώ το 2016.

Πηγή: magnesianews.gr