Έκκληση Σκρέκα στους ιδιώτες παρόχους ρεύματος να «απορροφήσουν» τμήμα των ανατιμήσεων

Έτοιμοι να «απορροφήσουν» τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίστηκαν οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος, με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκρέκα, να τονίζει πως έως το τέλος του 2021 θα έχουν στηριχθεί όλα τα νοικοκυριά.

«Αυτή τη στιγμή μαίνεται μια τεράστια διεθνής ενεργειακή κρίση. Βλέπουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου κι άλλων ορυκτών καυσίμων να βρίσκονται σε αυξητικό ράλι κι αυτό βέβαια έχει επιπτώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο. Επίσης, βλέπουμε μια αύξηση στις τιμές των ρύπων καθώς η τιμή τους έχει τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, ενώ η τιμή στο φυσικό αέριο έχει τετραπλασιαστεί κι αυτό βέβαια έχει δυστυχώς ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η πρώτη η οποία έλαβε μέτρα για να προστατεύσει όλoυς τους καταναλωτές, όχι μόνο τους ευάλωτους αλλά και τα μεσαία νοικοκυριά.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «το απόγευμα είδαμε όλους τους ιδιωτικούς παρόχους και τη ΔΕΗ προκειμένου να τους ενημερώσουμε για την επιδότηση που ως κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει να προσφέρουμε προς τα νοικοκυριά για να εξομαλύνουμε και να αντισταθμίσουμε σχεδόν το σύνολο των ανατιμήσεων μέχρι τις 300 πρώτες kwh, δηλαδή μέχρι τη μέση κατανάλωση που έχει ένα μέσο νοικοκυριό ανά μήνα. Ακόμα ζητήσαμε και εκείνοι να αντισταθμίσουν και να απορροφήσουν ένα κομμάτι των ανατιμήσεων. Αυτό θα το κάνει ο καθένας με τις δυνατότητες που έχει. Η ΔΕΗ ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα απορροφήσει μέχρι τις 600 πρώτες kwh, άρα επί της ουσίας το 80% των νοικοκυριών που καταναλώνουν μέχρι 600 kwh τον μήνα δεν θα δουν ουσιαστικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ενώ ήδη και κάποιοι άλλοι ιδιώτες πάροχοι έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν εκπτώσεις. Νομίζω λοιπόν ότι στο τέλος ένα μεγάλο κομμάτι από αυτή την ανατίμηση θα απορροφηθεί».

Ήδη από τον Οκτώβριο οι καταναλωτές στους λογαριασμούς θα πρέπει να βλέπουν την επιδότηση ανέφερε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ήρθε για να μείνει. «Θα είναι ένας αποσβεστικός μηχανισμός και τους υπόλοιπους μήνες, πέρα από τον Δεκέμβριο, έτσι ώστε οποιεσδήποτε εξαιρετικές συνθήκες παρουσιαστούν να είναι εφικτή η στήριξη των καταναλωτών».

  • Κώστας Σκρέκας
  • ανατιμήσεις
  • ηλεκτρικό ρεύμα
  • τιμολόγια
  • Κυβέρνηση
  • Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

    Πηγή: Reporter.gr