ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 6,1% το 2022

Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από τη σοβαρή ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, με την παραγωγή να επανέρχεται στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2021, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε νέα έκθεσή του για την Ελλάδα.

Το Ταμείο εκτιμά πως αναμένεται μια ισχυρή ανάπτυξη στο 3,6% για την ελληνική οικονομία το 2022, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, εκτιμά πως οι ενεργειακή κρίση θα ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 6,1% φέτος.

Τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023, φτάνοντας στο 2,6% και 1,2%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε πτωτική τροχιά και οι κίνδυνοι δείχνουν διαχειρίσιμοι μακροπρόθεσμα. Παρά την βελτίωση, η κατάσταση πέρυσι ήταν μετρίως πιο αδύναμη σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη και τις επιθυμητές πολιτικές.

Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να θολώνουν τις προοπτικές, ειδικά από την περαιτέρω όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία και τις ακόμα σημαντικές αβεβαιότητες που συνδέονται με την πανδημία.

Για τον λόγο αυτό, τα στελέχη του Ταμείου τονίζουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνετές πολιτικές και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να προωθηθεί η χωρίς αποκλεισμούς και πιο πράσινη ανάπτυξη.

Τέλος, το ΔΝΤ τονίζει ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα και τις τελευταίες υποχρεώσεις προς το Ταμείο και βγαίνει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

  • ελληνική οικονομία
  • Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
  • ενισχυμένη εποπτεία
  • ύφεση
  • πανδημία
  • ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

    Πηγή: Reporter.gr