Αυτή δεν είναι μία ακόμη συνταγή για cheesecake. Η σούπερ χριστουγεννιάτικη βάση του φτιάχνεται πανεύκολα από πολτοποιημένα παραδοσιακά μελομακάρονα και η κρέμα του μοσχοβολάει χάρη στο εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού. Τέλος, η επικάλυψη-αποκάλυψη αποτελεί έναν τέλειο συνδυασμό φράουλας-ροδιού.

Για τη βάση

12 μελομακάρονα

Για την κρέμα

700 γρ. τυρί κρέμα, παγωμένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
300 ml κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη

Για την επικάλυψη

½ ρόδι
80 γρ. μαρμελάδα φράουλα
80 ml χυμό ρόδι
4 φύλλα ζελατίνη

Εκτέλεση

Στήνουμε ένα τσέρκι πάνω στην επιφάνεια που θα στήσουμε το cheesecake. Εγώ το κάνω στήνοντας ένα τσέρκι χωρίς πάτο πάνω σε μια τουρτιέρα. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό πυρέξ.

Χτυπάμε τα μελομακάρονα στο μπλέντερ και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε στην επιφάνεια ή το πυρέξ που έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε. Τα πιέζουμε προς τα κάτω για να φτιάξουμε τη βάση και μεταφέρουμε το σκεύος μας στο ψυγείο.

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι, την άχνη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε να χτυπάμε για να αφρατέψει και να σφίξει η κρέμα.

Αφαιρούμε τη βάση για το cheesecake από το ψυγείο, προσθέτουμε την κρέμα και την απλώνουμε για να πάει παντού. Λειαίνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.

Μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα πριν βάλουμε την επικάλυψη από πάνω.

Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό να μαλακώσουν.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό από το ρόδι και τη μαρμελάδα και τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη να ενοποιηθούν.

Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν εντελώς και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Περιμένουμε 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και προσθέτουμε τo ρόδι.

Αφήνουμε το μείγμα μαρμελάδα-ρόδι να κρυώσει εντελώς και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Με μια μεγάλη κουτάλα βάζουμε την επικάλυψη πάνω από την κρέμα του cheesecake. Προσοχή: δεν το κάνουμε απευθείας από το κατσαρολάκι γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η κρέμα.

Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να παγώσει για 3 ώρες ή -ακόμη καλύτερα- για μια ολόκληρη νύχτα.

Πηγή: alphafreepress.gr