Κλασικές, καραμελωμένες μπανάνες φλαμπέ «φόστερ», από τη Νέα Ορλεάνη του Αμερικανικού Νότου, με γαλλικές ρίζες, όπου οι μπανάνες αντικαθιστούν τα μήλα. Ένα γρήγορο, κι εντυπωσιακό επιδόρπιο.

Χρόνος: 20 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο/μέτριο

Υλικά (για 4 άτομα):

6 κουταλιές χοντροκομμένα πέκαν, η καρυδόψιχα

120 γρ. (8 κοφτές κουταλιές βούτυρο) τεμαχισμένο

½ φλ. (πατικωμένη) καστανή ζάχαρη

1 κοφτό κουταλάκι κανέλα

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

8 σφικτές μικρές μπανάνες (κυπριακές), όχι πολύ ώριμες, κομμένες στη μέση κατά μήκος

6 κουταλιές ρούμι

Παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βάζετε τα πέκαν, ή την καρυδόψιχα σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς λάδι και τα ανακατεύετε μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά και να μυρίσουν. Τα αδειάζετε αμέσως σε ένα πιάτο (αν μείνουν στο τηγάνι θα μαυρίσουν).

Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα, ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα, μέχρι να αφρίσει και συνεχίζετε το ανακάτεμα για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τη βανίλια και συνεχίζετε το ανακάτεμα για ½ ακόμα λεπτό μέχρι να δέσει η σάλτσα.  

Βάζετε μέσα τις μπανάνες, σε μια στρώση αν είναι δυνατόν, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Τις ψήνετε κουνώντας το τηγάνι κάθε τόσο για ½ -1 λεπτό, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και τις γυρίζετε προσεχτικά με σπάτουλα ή τσιμπίδα και συνεχίζετε το ψήσιμο κουνώντας το τηγάνι κάθε τόσο για να καλυφθούν με τη σάλτσα, για άλλο ½-1λεπτό. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. 

Περιχύνετε τις μπανάνες με το ρούμι και το ανάβετε προσεχτικά, με μακρύ αναπτήρα, το επιστρέφετε σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε μέχρι να σβήσουν οι φλόγες (προσοχή, οι φλόγες θα ανέβουν ψηλά πάνω από το τηγάνι).  

Σερβίρετε αμέσως τις μπανάνες με παγωτό και σκορπώντας απάνω λίγα πέκαν ή καρυδόψιχα.

Πηγή: xrysessyntages.com