Ξεκίνησε λίγο πριν από τις 19:00 η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ενώ ολοκληρώθηκε μια ώρα αργότερα. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την «εξαιρετική δουλειά» που έκανε για τη βοήθεια στην Ουκρανία όσο και για τη στάση του, τελικά, για τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε σχέση με την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν απάντησε: «Κι εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι χαίρομαι πολύ που είμαι μαζί σας μετά από τόσο καιρό. Και σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η ημερήσια διάταξη είναι πολύ σημαντική και οι αυριανές δραστηριότητες θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε στη χώρα μας με αποτελέσματα και ικανοποίηση. “Πιστεύουμε ότι πρωτοπορήσατε και ότι ο ρόλος που παίξατε ηταν κρίσιμος για το μέλλον της συμμαχίας.

Οι εξελίξεις που αφορούν στο πετρέλαιο και φυσικό αέριο ωθούν όλους μας να βρούμε μια λύση και να φτιάξουμε διπλωματικές διεργασίες. Θα προσπαθήσω να διασφαλισω τον διαδρομο ανεφοδιασμού σε σιτηρά». Έπειτα από αυτό τον αρχικό διάλογο, οι κάμερες έκλεισαν και ξεκίνησε η συζήτηση των δύο ηγετών. Περίπου μία ώρα αργότερα, η συνάντηση ολοκληρώθηκε. Νωρίτερα, το Bloomberg μετέδιδε ότι ο Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την πιθανότητα πώλησης δεκάδων μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

ΗΠΑ: Στηρίζουμε τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16

Εξάλλου, λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστε Γουλάντερ, δήλωσε δημόσια πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας». «Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ακόμη η Γουλάντερ.

Πηγή: alphafreepress.gr