Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, που σύμφωνα με γενική παραδοχή άλλαξαν τον ρου της ιστορίας.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με 4 πολιτικά αεροσκάφη που στόχους είχαν τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το Πεντάγωνο και σύμφωνα με εκτιμήσεις τον Λευκό Οίκο.

Τελικώς τα τρία αεροπλάνα βρήκαν τον στόχο τους, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοιχτό χώρο μετά την συμπλοκή που υπήρξε μεταξύ των τρομοκρατών και των επιβατών.

Η κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, το πλήγμα στο Πεντάγωνο και η συντριβή του 4ου επιβατικού αεροπλάνου κόστισαν την ζωή εκτός των 19 αεροπειρατών, συνολικά σε 2973 ανθρώπους.

Την επίθεση πραγματοποίησαν τρομοκράτες που εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της Οσάμα μπιν Λάντεν. Στόχος ήταν να πλήξουν κυρίως το γόητρο των ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που έστειλε στα ΜΜΕ λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις.

Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 θεωρείται η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση και στο μυαλό των περισσότερων Αμερικανών θεωρείται το “Περλ Χάρμπορ» του 21ου αιώνα.

Έκτοτε πολλά άλλαξαν στις διεθνείς σχέσεις, στην πολιτική ζωή και ακόμα και τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.

Η εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων της στο Αφγανιστάν και έπειτα στο Ιράκ προκάλεσε ένα “τσουνάμι» εξελίξεων τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και την Βόρεια Αφρική.

Για πολλούς οι ΗΠΑ βρήκαν μια “χρυσή» ευκαιρία να “ξεμπερδέψουν» με καθεστώτα, υπολείμματα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και να περικυκλώσουν στρατηγικά την ανερχόμενη γεωπολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά Ρωσία που ξεπέρασε τα δύσκολα χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μία από τις επιπτώσεις του ντόμινο, που ξεκίνησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τη βιώνει τώρα η Ευρώπη και δεν είναι άλλη από το προσφυγικό ζήτημα.

Η άλλη και πιο σημαντική, τουλάχιστον, για τα δεδομένα των δυτικών κοινωνιών ήταν η αλλαγή προς ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο ασφαλείας, που σε πολλές περιπτώσεις έδωσε την δυνατότητα σε υπηρεσίες όπως η CIA να απαγάγουν και να ανακρίνουν, ακόμα και με τη χρήση βασανιστηρίων, εκατοντάδες ύποπτους

Η τρίτη επίπτωση είναι η έκρηξη του ισλαμικού φονταμενταλισμού, που αφού γεννήθηκε και εκπαιδεύτηκε από τους ίδιους τους Αμερικανούς κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, στο νέο τοπίο που διαμορφώθηκε, βρήκε γόνιμο πεδίο ανάπτυξης, με το πρόσχημα της αντίστασης στις ΗΠΑ και τους Δυτικούς.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Αλ Κάιντα και ο αρχηγός της Μπιν Λάντεν που εκπαιδεύτηκε και χρηματοδοτήθηκε στα πρώτα του βήματα από τους Αμερικανούς στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής τους σύγκρουσης με τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν την δεκαετία του ’80.

The post 11η Σεπτεμβρίου: Οι επιθέσεις που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας appeared first on iNotos.gr.

Πηγή: inotos.gr